Dictionar culinar

A la

Termen frantuzesc, desemnind "in stil".

A la King

Sos Bechamel cu ciuperci, ardei iute verde si rosu.

A la Maréchale

Termen frantuzesc, desemnind "bucati de carne prajite in unt".

A la mode

Termen frantuzesc, desemnand "prajitura acoperita cu inghetata".

A la provençale

O mancare preparata cu ulei de masline, usturoi si patrunjel tocat.

A la russe

Termen frantuzesc, desemnand "in stil rusesc".

Acid

O mancare sau o bautura devine acida cand se adauga suc de lamaie, otet.

Adoli

Maioneza cu usturoi, ce provine din sudul Frantei, servita cu oua, peste sau melci.

Al dente

Termen italienesc ce desemneaza o modalitate de fierbere a pastelor: acestea trebuie sa fie usor tari.

Al forno

Termen italienesc, tradus "la cuptor".

Aluat

Compozitie cu sau fara drojdie, care rezulta din amestecarea si/sau framantarea fainii cu diferite ingrediente: oua, grasime, lapte. Se poate prepara copt, prajit sau fiert.

Amaretto

Lichior de migdale.

Andive

Specii de cicoare cultivate la intuneric, in pivnite.

Ansoa (fr. anchois)

a) Peste mic din Marea Mediterana si Oceanul Atlantic.
b) Pasta preparata din acest peste.

Antipasto

Aperitiv rece italienesc.

Antricot

Bucata de carne taiata intre doua coaste. In practica de bucatarie, se intelege bucata de carne cu coaste cu tot.

Aperitiv

a) Gustari picante, calde sau reci, servite cu scopul de a stimula pofta de mancare.
b) Bautura alcoolica consumata inainte de masa cu acelasi scop.

Apetisant (fr. appétisant)

Care trezeste, stimuleaza pofta de mancare; prin extensie, care atrage, imbie, ispiteste.

Aqua vitae

Termen latinesc, tradus prin "apa vietii", care desemneaza lichior sau coniac distilat.

Aspic

Zeama de carne si oase, foarte concentrata, coagulata la rece. Se poate prepara si cu gelatina.

Au four

Termen frantuzesc, tradus "la cuptor".

Au gratin

Termen frantuzesc, care desemneaza acoperirea mancarii gatite la cuptor cu branza si pesmet, pentru a obtine o crusta.

Au jus

Termen frantuzesc, desemnand "servit cu suc natural".

Au lait

Termen frantuzesc, desemnand "servit cu lapte".

Avocado

Fruct tropical, in forma de para, de culoare verde, cu un continut ridicat de grasimi nesaturate, de obicei consumat ca leguma, crud.

Director de firme

Dictionar culinar