Dictionar culinar

Calire

Prajirea lenta, usoara, a unui aliment, in grasime.

Canard

Termen frantuzesc, desemnand "rata".

Capere

Muguri de caper folositi drept condiment.

Cappuccino

Bautura italieneasca facuta din parti egale de espresso si frisca, uneori cu adaos de praf de cacao.

Caramelizare

Transformarea zaharului in caramel prin incalzirea acestuia, intr-un vas, la foc mic.

Carote (fr. carotte)

Varietate de morcov.

Chantilly

a) Frisca aromata cu vanilie.
b) Sos cu smantana.

Cheddar

Branza tare preparata din lapte de vaca.

Chibrite

Taierea legumelor si a zarzavaturilor in fisii de aspectul betelor de chibrit.

Chisca (regionalism)

Un fel de caltabos facut din stomacul sau din intestinele porcului, umplute cu carne tocata si cu pasat.

Ciorba

Zeama fiarta cu sau fara carne, cu zarzavaturi si verdeturi, acrita cu lamaie, cu agurida, cu macris, etc., nu cu bors.

Ciulama

Mancare de regula cu carne, preparata cu sos alb, gros, de faina. Se poate prepara si cu ciuperci, peste, etc.

Civet (fr. cive=arpagic)

Tocana de vanat cu arpagic.

Clatita

Foaie dintr-un anumit aluat, prajita in tigaie si umpluta cu dulceata, ciuperci, branza, urda, carne, sunca, etc.

Coleslaw

Termen provenit din germana (koolsla), care desemneaza salata de varza cu maioneza.

Coltunasi

Preparat culinar din aluat, taiat in patrate mici, care se umplu cu diferite umpluturi si apoi se fierb in apa.

Consome (fr. consomme)

Bulion de carne si zarzavat, dublu concentrat si limpezit.

Coq au vin

Termen frantuzesc, desemnand "carne de cocos in sos de vin".

Cordon bleu

Fel de mancare pregatit din doua bucati de piept de pui, separate de o felie de sunca si una de branza, prajite in ulei.

Cotlet (fr. cotelette)

Coasta de porc, vitel, berbec, impreuna cu bucata corespunzatoare de carne.

Crochete (fr. croquettes)

Preparat culinar sub forma de bastonase sau turtite, prajite in grasime sau coapte, facute din aluat, carne, legume, peste, etc., tocate, date prin pesmet sau faina.

Crutoane (fr. crouton=colt de paine)

Mici bucati de paine, in forma de cubulete prajite in grasime sau uscate la cuptor.

Cus-cus

Granule mici din grau si faina.

Director de firme

Dictionar culinar