Dictionar culinar

Pane (fr. pane)

Forma de preparare a unui aliment care consta din prajire in grasime dupa ce a fost trecut prin faina, ou, pesmet sau prin aluat de clatite.

Papanas

Preparat facut din branza de vaca, oua si faina sau gris, fiert in apa sau prajit in grasime.

Papricas

Fel de tocana, preparat cu boia de ardei rosu si adesea cu galuste de faina.

Parjoala

Chiftea mare, ovala, plata, data prin pesmet si prajita in grasime.

Parmezan

Specialitate italieneasca de cascaval uscat; prin extensie, cascaval ras.

Pateu (fr. paw)

a) Preparat culinar din foietaj cu unt si umplut cu branza, carne, ciuperci, etc.
b) Pasta de ficat, de carne, de peste, amestecata cu condimente, care se consuma proaspata sau conservata.

Patison

Varietate mai mica de dovlecel, cu gust asemanator castravetelui.

Penne

Paste fainoase tubulare de circa 3 cm lungime, taiate in diagonala si brazdate in lungime.

Pennine

Paste fainoase tubulare mai subtiri si mai scurte decat penele si brazdate in lungime.

Pestisori

Felii lungi si subtiri de ceapa, varza, carne, etc., taiate pentru gatit.

Pirosti

Fel de coltunasi, care se coc in tava sau se prajesc in tigaie.

Piure (fr. puree)

Terci facut din legume zdrobite si pasate.

Pizza

Tarta (placinta) garnisita cu carne, sardele, masline, rosii, branza, etc.

Plachie

a) Mancare de peste cu multa ceapa prajita in ulei.
b) Fel de pilaf.

Placinta

Preparat de patiserie, facut din foi de aluat, intre care se pune o umplutura de branza, carne, legume, fructe, etc.

Pogaci

Turtite din aluat din faina de grau, preparate de obicei cu jumari de porc.

Potroace

Maruntaie de pasare cu care se prepara ciorba (de potroace), acrita cu bors sau zeama de varza acra.

Prapur

Membrana care inveleste organele interne din abdomen (peritoneu).

Director de firme

Dictionar culinar