Dictionar culinar

Salata

a) Planta comestibila.
b) Preparat culinar din anumite legume crude sau fierte, cu adaos de otet, zeama de lamaie si ulei, care se serveste ca aperitiv sau garnitura.
c) Salata de fructe, desert de fructe crude.

Saleu (fr. salee)

Aperitiv crocant de forma unui betisor, facut din aluat sarat, cu gust picant.

Sandvici (engl. sandwich)

Felii subtiri de paine, unse sau nu cu unt, intre care se pun felii de jambon, branza, carne, etc.

Saramura

Zeama sarata, uneori condimentata cu otet, cu usturoi, cu care se servsc unele mancaruri.

Scordolea

Preparat culinar din nuci pisate si miez de paine frecate cu usturoi, suc de lamaie sau otet si ulei.

Scrob (bulg. skrob)

Jumari de oua.

Snitel (germ. Schnitzel)

Felii subtiri de carne, batute cu ciocanul de lemn, trecute prin faina, ou si pesmet, apoi prajite in grasime incinsa.

Solzisori

Forma de taiere in bucati imitand solzii de peste, mai ales la ceapa.

Sos Chutney

Derivat din cuvantul indian Chatni, este un condiment iute preparat din fructe, otet de mere, zahar si condimente. Poate fi moale sau consistent, dulce sau iute. Se serveste de obicei la mancarurile piperate. Deoarece in compozitia sa sunt elemente cu gust dulce (piersici, ardei gras, stafide, zahar brun si nucsoara), cu gust acru (otet de mere) si gust iute (ghimbir, piper), acest sos se foloseste pe scara larga.

Sotare (fr. sauter)

a) A prepara un sote.
b) A rumeni usor legume sau carne in grasime.

Sote sau soteu (fr. saute)

Mancare din legume fierte pe care se toarna unt.

Stufat

Mancare din carne (de miel), ceapa si usturoi verde.

Sufleu (fr. souffle)

Preparat culinar copt la cuptor, din legume, carne, peste, branzeturi, etc., amestecate cu sos alb si cu oua.

Supa

Zeama de legume sau de carne fiarta cu legume, uneori cu adaos de fainoase.

Supa-crema

Supa mai consistenta, mai deasa, cu legume pasate.

Director de firme

Dictionar culinar