Tarta cu fructe crude

Ingrediente
150 g faina,
90 g unt,
1 lingurita zahar,
1 ou,
1 lingura apa rece,
un praf de sare.

Mod de preparare

Se cerne faina pe masa de aluat, se face loc la mijloc si se pune o lingurita rasa de zahar, sare, o lingura de apa foarte rece, oul si untul (muiat putin cu o lingura de lemn, fara sa fie frecat spuma). Se framanta repede, se aduna la un loc in forma de minge si se lasa sa se odihneasca la rece cel putin doua ore. Se poate lasa din ajun pana a doua zi, aluatul va fi cu atat mai fraged. Se intinde o foaie de ½ cm grosime. Se taie un rond ceva mai mare decat forma in care se va coace aluatul. Se unge aceasta fonna, care trebuie sa aiba marginile foarte scunde, cu putin unt. Se pune foaia de aluat apasand cu degetul pe margini, ca sa formeze o mica bordura in sus, iar restul de aluat care iese afara se taie. Se fac 4 — 5 intepaturi cu varful unui cutit, pentru ca aerul de dedesubt sa nu umfle aluatut.

In acelasi scop se pune deasupra o hartie unsa cu unt, iar pe ea boabe crude de mazare, de fasole sau de porumb, pentru ca sa apese aluatul. Se coace la foc potrivit; dupa 25 de minute, se scot hartia si boabele, se unge, inauntru si pe margini cu ou batut si se mai da cateva minute la cuptor ca sa capete fata. Se lasa sa se raceasca, si se scoate din tava. In loc de o singura tarta mare, se pot face la fel mai multe tarte mici, asezand aluatul in forme mici de tabla. Dupa ce este gata, se umple tarta cu fructe.

1. Cu capsuni sau cu fragi. Se spala usor fructele intr-o apa, se curata de codite si se pun pe hartie alba sa se scurga. Se asaza apoi unele langa altele pe fundul tartei, iar pe deasupra se toarna un sirop gros de zahar sau un jeleu de fructe.
2. Cu caise. Se spala si se taie caisele in doua, se scot samburii, se asaza pe tarta, se toarna sirop. Pot fi intrebuintate si caisele din compot scurse de zeama.
3. Cu struguri. Se spala strugurii, se desfac boabele de pe ciorchine, se scurg, se asaza in forma si se toarna sirop foarte legat. La fel se pregatesc cu visine, cirese, coacaze etc. Aluatul este mai fraged daca, dupa ce a fost copt, este lasat pana a doua zi. in cutii de tabla se pastreaza 10 — 12 zile.

Nu sunt comentarii la acest articol!

Adauga un comentariu

Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau ura vor fi sterse. Ii încurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Introdu numarul din imagine:
security
Terci de ovaz/ de grau Terci de ovaz/ de grau

Ingrediente: 1 pahar fuigi ovaz / 1 pahar fulgi grau, 2-3 pahare apa, ½ lingurita sare.Se fierbe 30-40 minute/ se fierbe 1 ora la foc mic.Un jumătate pahar nuci taiate, 2 linguri miere, 3 linguri stafide, 1 pahar lapte se adauga. Se consuma cu…

Clatite cu branza Clatite cu branza

IngredientePentru clatite,1 ceasca smântâna,1 lingura brânza rasa.Umplutura: 300 g brânza,1 lingura smântâna,1 ou,1 lingurita faina,sare.Mod de preparareSe fac 16 — 18 clatite din doua oua, fara zahar. Separat…

Director de firme

Dictionar culinar