Cozonaci

Ingrediente
1 kg fâina,
7 galbenusuri,
4 albusuri,
300 g zahar,
250 g unt,
2 linguri ulei,
lapte cât se cere
(circa 1/2 litru), 1 lingura rom, vanilie.
50 g drojdie, 1 lingurita rasa de sare.

Mod de preparare

Se moaie drojdia cu putin lapte caldut (nu trebuie sa fie fierbinte deoarece drojdia se opareste si nu mai creste aluatul) si o bucatica de zahar. Se oparesc într-o oala mica 3—4 Iinguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecând bine sa nu se faca cocolosi. Când s-a racorit maiaua atât cât sufera degetul introdus în ea, se amesteca cu drojdia si apoi se bate bine pâna se fac basici mari. Se presara putina faina, se acopera cu un servet si se pune la un loc cald sa creasca. în acest timp, se freaca galbenusurile, întâi cu sare, ca sa-se închida la culoare, apoi cu zaharul pisat sau daca este tos, cernut printr-o sita fina si turnat câte putin peste galbenusuri. Se freaca bine pâna ce se fac ca o crema spumoasa. Când plamadeala a crescut destul, se toarna peste restul de faina cernuta într-o covata si tinuta la cald, se amesteca adaugând galbenusurile, putin lapte caldut si albusurile batute spuma. Se framânta cel putin o jumatate de ora, aducând aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul, romul, putin câte putin, untul topit, cald, iar daca aluatul pare prea tare, se mai
adauga putin lapte caldut. Se aduna aluatul în covata, se acopera cu o fata de masa, se asaza
la cald, departe de usa sau de fereastra, si se lasa sa creasca circa doua trei, ore. Când a crescut destul, se unge mâna cu unt, se iau bucati din el, se împletesc pe masa de aluat presarata cu faina si se pun în forme unse cu unt. Aluatul nu trebuie sa ajunga la jumatatea formei. Se mai lasa sa creasca tot la cald, se unge cu ou, se presara cu zahar grunzos si cu nuci sau stafide. Se pun la copt (v. pâine 822) la foc potrivit si se tin circa o ora. Când sunt gata, se scot din forme si se lasa sa se racoreasca, nu însa la loc rece si nici în curent. La framântat se pot adauga si stafide fara sâmburi, dupa ce au fost alese, spalate si sterse întrun servet.

Nu sunt comentarii la acest articol!

Adauga un comentariu

Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau ura vor fi sterse. Ii încurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Introdu numarul din imagine:
security
Cozonac cu mac Cozonac cu mac

Ingrediente200 g mac,200 g zahar,3/4 l lapte,2 linguri pesmet,100 g unt,vanilie sau vanilina.Mod de preparareSe spala macul cu apa rece, se pune apoi intr-o cratita si se toarna peste el apa clocotita. Se tine astfel cateva ceasuri. Se scurge de apa…

Coltunasi cu cas de oaie Coltunasi cu cas de oaie

Ingrediente1 aluat dospit,2 linguri ulei de masline,2 cepe, un ardei rosu si unul verde,sare,piper, macinat prospat,250 g cas de oaie,8 linguri patrunjel taiat marunt,1 lingura de boia ardei dulceMod de preparareSe prepara aluatul, se pune la dospit,…

Director de firme

Dictionar culinar