Gogosi cu Dulceata (Crafle)

Ingrediente
500 g faina,
50 g zahar,
50 g unt,
4 galbenusuri,
25 g drojdie,
1/2 lingurita sare,
vanilie sau vanilina,
lapte cat se cere.

Mod de preparare

Se moaie drojdia cu putin lapte cald si se amesteca cu 2 — 3 linguri de faina, astfel incat sa se obtina o coca groasa ca o smantana. Se lasa la cald sa dospeasca. Separat, in vasul in care se framanta aluatul, se freaca galbenusurile cu sarea, apoi cu zaharul. Se pune plamadeala si se framanta, adaugand alternativ faina si lapte caldut, pana ce este cuprinsa toata faina. Coca trebuie sa fie moale, insa neframantata (lapte se pune cat cere faina). Cand se desprinde aluatul de pe mana, se adauga untul topit cald, cate putin, framantand pana ce aluatul face basici. Se lasa sa creasca la cald. Cand aluatul a crescut, se framanta din nou, ca sa dea inapoi, si se rastoarna pe masa de aluat presarata cu faina. Se imparte in doua si se intinde o foaie groasa de 1 cm. Se inseamna pe jumatate din foaie, cu o forma de tabla, ronduri de circa 6 cm diametru (fara sa se taie) si pe fiecare rond se pune cate un bob de visina din dulceata (boabele de visine se tin cateva minute pe masina, intr-o tavita, ca sa se scurga zeama din ele) sau putina marmelada cu un cornet.

Din cealalta jumatate de foaie se taie, cu aceeasi forma, rondele care se asaza peste dulceata sau
marmelada si se apasa imprejur cu degetul ca sa se lipeasca (sa nu aiba faina intre ele). Cand sunt
acoperite toate, se taie din nou cu aceeasi forma, patrunzand complet aluatul. Se asaza gogosile pe un servet presarat cu faina, se acopera cu alt servet si se lasa la cald sa creasca. Se intinde apoi a doua bucata de aluat si se fac gogosile la fel. Se incinge untura, intr-o cratita incapatoare. Se pun gogosile pe rand in untura fierbinte, cu fata in jos. Se intorc cu o sarma rotunda, sa se prajeasca frumos si pe cealalta parte. Se scot pe un gratar de sarma, ca sa se scurga untura. Se presara zahar vanilat. Gogosile sunt reusite cand sunt rumene-aurii, cu margine alba imprejur. Untura trebuie sa fie potrivit de incinsa; daca este rece se ingreuneaza gogosile, daca este prea fierbinte, se prajesc prea repede si raman crude inauntru.

Nu sunt comentarii la acest articol!

Adauga un comentariu

Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau ura vor fi sterse. Ii încurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Introdu numarul din imagine:
security
Cozonac cu mac Cozonac cu mac

Ingrediente200 g mac,200 g zahar,3/4 l lapte,2 linguri pesmet,100 g unt,vanilie sau vanilina.Mod de preparareSe spala macul cu apa rece, se pune apoi intr-o cratita si se toarna peste el apa clocotita. Se tine astfel cateva ceasuri. Se scurge de apa…

Coltunasi cu cas de oaie Coltunasi cu cas de oaie

Ingrediente1 aluat dospit,2 linguri ulei de masline,2 cepe, un ardei rosu si unul verde,sare,piper, macinat prospat,250 g cas de oaie,8 linguri patrunjel taiat marunt,1 lingura de boia ardei dulceMod de preparareSe prepara aluatul, se pune la dospit,…

Director de firme

Dictionar culinar