Ce este greutatea ideala?

Greutatea ideala: IMC versus raportul talie-sold Mai jos afisam un fragment dintr-un articol publicat in Evenimentul ZIlei pe marginea caruia dorim sa facem cateva specificatii: Un nou indicator al greutatii ideale Expertii in nutritie propun o noua modalitate de calcul a greutatii ideale: raportul dintre talie si solduri. Prin aceasta metoda poti afla mult mai exact daca esti predispus la boli de inima.

Indicele de masa corporala (IMC), care este rezultatul raportului dintre greutate si inaltime la patrat, nu este cea mai buna metoda de calcul a greutatii optime. De peste 20 de ani, IMC este folosit pentru determinarea gradului de obezitate al unui pacient. Cu cat greutatea e mai mare, cu atat creste riscul aparitiei diabetului sau a diferitelor forme de cancer.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, IMC este insa o metoda nefinisata de depistare a riscurilor obezitatii. Indicele nu ia in calcul si alte elemente, cum ar fi masa de grasime corporala si distribuirea grasimii pe corp. Noua medoda propusa de experti, raportul dintre talie si solduri, indica mult mai exact riscul de a suferi de boli de inima.”

Este o confuzie totala intre … mere si pere. De ce? Pentru ca acest indicator nu face referire la greutatea ideala, ci la riscul cardiovascular.

Acest “nou indicator”, calculat ca si raportul dintre circumferinta abdominala masurata la nivelul buricului(cm)/circumferinta soldurilor masurata peste trohanterele mari(cm) a fost pentru prima data adus in discutie de catre Dr. Devendra Singh de la Universitatea Texas in anul 1993! Ce semnificatie are acest indicator? Ofera informatii pretioase in ceea ce priveste starea de sanatate si fertilitatea.

Valorile normale ale acestui indicator sunt in jurul valorii de 0.7 la femei si 0.9 la barbati.
Femeile cu valoarea indicelui in jur de 0.7 au o secretie normala de estrogeni, ceea ce le face mai putin susceptibile la a dezvolta boli cardiovasculare, cancer ovarian sau diabet.

Si nu doar atat! Doamnele si domnisoarele, indiferent de greutate, ce au circumferinta taliei in jurul a 70% din circumferinta soldurilor sunt mult mai atractive din punct de vedere sexual pentru barbati, indiferent de cultura, rasa, religie si etnicitate. De ce? Pentru ca le transmite un semnal biologic subtil: acela ca sunt pregatite si capabile sa le ofere urmasi sanatosi! Exemple? Sa incepem cu Venus din Milo, continuam cu Marilyn Monroe, Sophia Loren, Salma Hayek, Jennifer Lopez, Beyonce...

Barbatii cu valoarea indicelui in jur de 0.9 sunt de asemenea mai sanatosi si mai fertili, fiind chiar mai putin predispusi la a dezvolta cancer testicular sau de prostata.
Daca ar fi corecta afirmatia din articolul de mai sus, atunci o femeie cu inaltimea de 164 cm, cu greutatea de 100 de kilograme, circumferinta abdominala de 100 cm, circumferinta soldurilor de 140 cm si indice talie/sold de 0.71, este la greutatea ideala!

Eroare. Inseamna ca este mai putin predispusa la a face un infarct decat o femeie de 100kg cu indice talie/sold de 0.9, sa zicem. Dar greutatea ideala se calculeaza inca prin indicele de masa corporala...
Se stie ca utilizarea indicelui de masa corporala pentru determinarea riscului cardiovascular nu este cea mai buna metoda si nu se mai foloseste de ani buni in practica medicala. “La moda” pentru determinarea riscului cardivascular este masurarea circumferintei abdomniale, care daca este mai mare de 80 de cm la femeie si de 94 de cm la barbat si mai este insotita de doua dintre urmatoarele: tensiune arteriala mai mare de 130/85 mm Hg, trigliceride mai mari de 150 mg/dl, glicemie mai mare de 100 mg/dl si HDL-colesterol mai mic de 50 mg/dl la femei si 40 mg/dl la barbati, va pune eticheta de “sindrom cardio-metabolic”. Asta inseamna ca prezentati un risc crescut de a face un infarct sau un accident vascular cerebral.

Si daca este sa vorbim despre indicele de masa corporala si de greutatea ideala, aveti dreptate, nu este solutia cea mai buna. Sa luam numai exemplul unui culturist, care are greutatea mai mare decat cea ideala, dar nu-l putem numi obez. De aceea expertii in nutritie iau in discutie utilizarea determinarii procentului de grasime din organism, pentru a evalua daca greutatea unei persoane este cea corecta sau nu. Dar aceasta este o alta poveste...
Asadar, acest indice inlocuieste indicele de masa corporala in evaluarea RISCULUI
CARDIOVASCULAR si nu a GREUTATII IDEALE!

Nu sunt comentarii la acest articol!

Adauga un comentariu

Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau ura vor fi sterse. Ii încurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Introdu numarul din imagine:
security
Regim pentru constipatie Regim pentru constipatie

Aproape toti adultii s-au confruntat la un moment dat cu problema constipatiei.Factorii care contribuie la aparitia constipatiei sunt repausul la pat sau lipsa activitatii fizice, aportul insuficient de fibre si de lichide, alimentatia neregulata si…

Sfaturi privind consumul de legume Sfaturi privind consumul de legume

In general:Cumparati legume proaspete in sezon deoarece costa mai putin si sunt mai gustoase.Faceti o provizie de legume congelate; sunt usor si rapid de preparat la cuptorul de microunde.Cumparati legume usor de preparat: puteti face o salata in cateva…

Director de firme

Dictionar culinar