Factorii care influenteaza greutatea

In unele cazuri, luarea in greutate este rezultatul unei cresteri a masei musculare. Acest lucru este frecvent la persoanele care practica sporturi si nu reflecta o crestere nesanatoasa in greutate. Insa, deseori ingrasarea este consecinta unui dezechilibru intre aporturile calorice si consumul de energie (prin metabolism, termogeneza si activitatea fizica):

Etapele vietii – ingrasarea este comuna, dar nu si inevitabila – in unele etape ale vietii: dupa sarcina si timpul menopauzei.

Unele evenimente – casatoria, renuntarea la sport sau la fumat – au drept consecinta luarea in greutate. Ingrasarea care se observa dupa renuntarea la fumat nu este deloc de neglijat (5 kg in primul an), astfel incat adoptarea unui plan de controlare a greutatii cat mai aproape de momentul luarii deciziei poate preveni acest efect neplacut.

Familia, serviciul si mediu social - toate acestea pot influenta greutatea cat si capacitatea de a slabi.
Stresul – este un factor care poate cauza fie ingrasarea, fie slabirea, in functie de reactia persoanei la stres.

Unele afectiuni – ca de exemplu hipotiroidismul – sunt cauze ale luarii in greutate.

Tratamentele medicale – unele medicamente pot accentua luarea in greutate (in special benzodiazepinele, corticosteroizii, antipsihoticele, antidepresivele triciclice, antiepilepticele, insulina).

Mostenirea genetica -predispozitia genetica poate influenta ritmul si modul in care o persoana se ingrasa sau slabeste.

Alti factori care influenteaza silueta sunt si:
- varsta
- sexul
- inaltimea
- structura osoasa
- masa musculara
- domeniul de activitate
- componenta familiei (cu sau fara copii)

Nu sunt comentarii la acest articol!

Adauga un comentariu

Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau ura vor fi sterse. Ii încurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Introdu numarul din imagine:
security
Regim pentru constipatie Regim pentru constipatie

Aproape toti adultii s-au confruntat la un moment dat cu problema constipatiei.Factorii care contribuie la aparitia constipatiei sunt repausul la pat sau lipsa activitatii fizice, aportul insuficient de fibre si de lichide, alimentatia neregulata si…

Sfaturi privind consumul de legume Sfaturi privind consumul de legume

In general:Cumparati legume proaspete in sezon deoarece costa mai putin si sunt mai gustoase.Faceti o provizie de legume congelate; sunt usor si rapid de preparat la cuptorul de microunde.Cumparati legume usor de preparat: puteti face o salata in cateva…

Director de firme

Dictionar culinar